ARANY ÉS EZÜST FOKOZATTAL TÉRTEK HAZA HALLGATÓINK A KÁNYÁDI SÁNDOR ORSZÁGOS VERSMONDÓ VERSENYRŐL

 

Első alkalommal került megrendezésre a Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs verseny, melyet a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara bonyolított le 2021. május 29-én.  A rendezvény célja a kultúra- és hagyományápolás, Kányádi Sándor, Kossuth-díjas erdélyi magyar költő eszmei hagyatékának megőrzése. A versenyen a magyarországi és a Kárpát-medencei felsőoktatási intézmények hallgatói vettek részt. Az országos versenyen a résztevő hallgatóknak választaniuk kellett Kányádi Sándor Volna még vagy az Örmény sírkövek című versei közül, valamint szabadon választott versként egy 20. vagy 21. századi magyar költő versét adták elő.

 

A szervezők a versenyt már tavaly szerették volna megtartani, de sajnos a koronavírus járvány miatt ez nem volt megvalósítható. Ezért idén, a járványügyi helyzetre való tekintettel, a rendezvényt online tartották meg. Közel 30 versmondó vett részt az eseményen határon innen és túl. A verseny védnöke Havas Judit, Radnóti- és Pilinszky-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett előadóművésze volt. Az előadóművész a verseny alatt kiemelte, hogy a zsűri számára ez az esemény nem egy megmérettetés, ahol vannak jók vagy rosszak, hanem számukra a rendezvény inkább egy versmondó délután. A rendezvényen résztvevőket a zsűri bronz, ezüst, illetve arany fokozattal jutalmazta.

A Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karáról az eseményen versmondóként két hallgatónk vett részt. Vancsura Zselyke Hanna, másodéves óvodapedagógus szakos hallgató szabadon választott verse Szabó Lőrinc Az Egy álmai műve volt, felkészítő tanára Kloiber Alexandra tanársegéd. Sebestyén Áron, első éves kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgató szabadon választott verse pedig Karinthy Frigyes Előszó költeménye volt, felkészítő tanára Dr. Molnár Csilla egyetemi docens asszony, a kommunikáció- és médiatudomány szak felelőse. Vancsura Zselyke Hanna szavalatával ezüst fokozatot érdemelt ki, míg Sebestyén Áron előadását arany fokozattal jutalmazták.


Az eseményről tudosított Sebestyén Áron, Kommunikáció- és médiatudomány szak I. évfolyam.A kép forrása - magyar-iskola.sk