ÁGFALVI HŐSÖK EMLÉKSÉTÁJA


Remek kirándulóidő várta a résztvevőket augusztus 28-án délelőtt a Soproni Egyetem Központi Könyvtár és Levéltárának „Ágfalvi hősök emléksétája” elnevezésű programján.


Az első alkalommal megszervezett séta – amelyen a Soproni Postás Természetjáró Szakosztály lelkes tagjai és Budapestről kifejezetten erre az eseményre érkezett érdeklődők is részt vettek – a centenáriumi emlékév alkalmából az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés soproni főiskolás hőseinek kívánt emléket állítani. A 6 km-es távon a csoport a téma szakértőinek – Szemerey Tamás, Dr. ifj. Sarkady Sándor, Nagy Roland – ismeretterjesztő vezetésével végigjárta a Sopron városán belül található, az akkori főiskolához és a nyugat-magyarországi felkeléshez köthető emlékhelyeket, megtekintette az eseményekben fontos szerepet játszó épületeket. Az emlékséta a Bányászati és Erdészeti Főiskolának 1919 és 1922 között otthont adó egykori Károly laktanyától indult, majd az egyetem Botanikus Kertjében álló Őrtüzek emlékmű megtekintésével folytatódott, ahonnét a társaság a volt 48-as laktanyához érkezett. A csoport ezt követően a Pannónia Szálló érintésével a Szent István templom árkádja alatt álló hősi szoborcsoporttal ismerkedhetett meg, végül a Régi és az Új Szent Mihály temetőben fejet hajtott a második ágfalvi csatában elesett hősökMachatsek Gyula erdőmérnök-hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató, valamint Arnold Mosch osztrák csendőr járőrvezető sírjainál. Rájuk az emlékhelyeknél, illetve a síroknál egy-egy szál virággal is megemlékeztek a résztvevők. 

Az emlékséta legközelebb a Kutatók Éjszakáján, szeptember 24-én 16 órai kezdettel kerül megismétlésre. A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt az „Ágfalvi hősök emléktúrája” című eseményre is szeptember 11-én és október 2-án 9 órai kezdettel az Őrtüzek emlékműnél, amelynek keretein belül Sopronból Ágfalvára indítanak 10 km-es ismeretterjesztő túrát. Az emlékséta és a két túra is beletartozik a 100 év 100 km nevű programsorozatba. 

A közelgő eseményekről az alábbi két linken találhatnak bővebb információt: